Waarom praten Nederlanders zo graag over het weer?

Of de mussen nou van het dak vallen, we kunnen kanoën in de straten of we zowel op de heen als op de terugweg wind tegen hebben; wat voor weer het ook is, wij Nederlanders praten (en klagen) er massaal over. Op social media is het weer dan ook vaak een trending topic. Maar waarom is het weer nou zo’n geliefd onderwerp bij Nederlanders?

Veranderlijk klimaat
Zit je net met je schooltas op je rug op de fiets, krijg je ineens een dikke bui op je kop. Het weer in Nederland is erg veranderlijk. Dat kan je plannen nogal eens in de war schoppen. Volgens gedragspsychologen maakt die veranderlijkheid ons nieuwsgierig naar wat gaat komen, zodat we daar op in kunnen spelen. In landen waar het klimaat stabieler is en het weer dus meestal hetzelfde, is het weer veel minder onderwerp van gesprek, want mensen weten immers waar ze aan toe zijn. Daar hoef je dus niet bezig te zijn met de vraag of je je regenpak wel of niet mee moet nemen, of je de paraplu of de zonnebrand in moet pakken of lekker naar het strand kunt gaan of beter naar het zwembad. Maar stap je gewoon de deur uit en hoef je er ook niet over te kletsen.

Verbindend onderwerp
Je staat met je micmacbags in de hand bij het koffieapparaat te wachten tot je koffie klaar is, als er een collega bij komt staan die je niet zo goed kent. De kans is groot dat je, om het ijs te breken, een opmerking maakt over het weer. Het weer is namelijk van iedereen. Of je nou rijk bent of arm, dik of dun, iedereen kan het weer beleven. Dat maakt het niet alleen een veilig onderwerp om aan te snijden, maar ook gelijk een onderwerp dat verbindt, want iedereen heeft er mee te maken. Bovendien is de mens een heel sociaal dier dat graag contact maakt met zijn soortgenoten. Dat de Nederlander zo graag over het weer kletst valt ook bezoekers aan ons land op. Zo deed een Nepalese professor al eens onderzoek naar dit fenomeen. Hij was van mening dat, naast de sociale factor, ook de Nederlandse geschiedenis en onze strijd met het water van invloed is op onze obsessie met het weer. 

Klagen is een luxe
Als je met je sporttas onderweg bent naar de voetbaltraining en je komt ineens in een fikse hagelbui terecht dan zul je daar waarschijnlijk gelijk over klagen zodra je de kleedkamer binnen komt om je om te kleden. Want ook klagen over het weer kunnen we in Nederland heel goed. Terwijl we, realistisch gezien, natuurlijk maar weinig te klagen hebben. Het Nederlandse klimaat is misschien aan de vochtige kant, maar je hebt hier geen tornado’s die je huis omverblazen, nauwelijks overstromingen en van echt extreme temperaturen is hier ook maar zelden sprake. Dat wij toch zo graag mogen klagen heeft dan ook vooral te maken met de Nederlandse welvaart. Het gaat zo goed met ons dat we tijd en ruimte hebben om te klagen over iets triviaals als het weer.