Wanneer is het weer het best in Griekenland? 

XRP kopen of niet? Die vraag is bijna net zo lastig te beantwoorden als het voorspellen van het weer. Dit is tenminste in Nederland het geval. In andere landen is dit toch wel wat makkelijker. Zo weet je zeker dat in de zomer het zonnetje schijnt in Griekenland, wat in Nederland nog wel eens anders is zoals 2021 heeft getoond. Daarom is het zeker een aanrader om in de zomermaanden een bezoekje te brengen aan bijvoorbeeld Athene, al kun je ook kiezen voor een all inclusive naar Griekenland. In dit artikel kun je meer lezen over het weer in dit prachtige Europese land. 

Over het algemeen ervaar je het beste weer in Griekenland in mei, juni en september. Veel zonnige dagen die niet te warm zijn, maken mei een ideale tijd voor lange, ontspannen wandelingen in Athene. In juni zijn de stranden van de Egeïsche eilanden warm genoeg om te zwemmen en populaire eilanden zoals Mykonos zijn nog niet druk. In juli wordt het warm en soms onaangenaam vochtig in Athene en dan loopt de stad ook vol met toeristen. Augustus betekent natuurlijk geweldig strandweer en als je van je grote steden houdt dan is het ook een prima tijd voor Athene, aangezien de meeste Atheners de hoofdstad verlaten gedurende deze maand. September heeft veel voordelen, maar de dagen zijn nog lang en warm en beter nog, het is minder vochtig dan in juli en augustus. Op Kreta, het meest zuidelijke Griekse eiland, kun je tot ver in oktober zwemmen. Bovendien zul je gedurende deze maanden veel minder toeristen treffen tijdens je vakantie. 

De twee grootste steden in Griekenland zijn de hoofdstad Athene en Thessaloniki. Beide zijn bestemmingen op zich en voor cultuurliefhebbers is er echt geen slecht moment om te gaan. In het hoogseizoen zijn belangrijke attracties in Athene, zoals het Akropolismuseum, drukker dan in de winter, wanneer je op veel dagen zelfs iconische plekken zoals de Akropolis grotendeels voor jezelf hebt. De winter in Athene is ook een goed moment om minder bekende musea te bezoeken, je Instagram bij te werken of op te warmen in een luxe Turks bad terwijl je de NYSE koersen checkt. Het is in de winter natuurlijk wel wat kouder, maar alsnog zal het niet extreem koud zijn. Ook in deze maanden kun je daarom zeker Athene of een van de Griekse eilanden bezoeken. 

Over het algemeen kun je alsnog april tot juni beschouwen als de ideale tijd om Athene en andere Griekse steden, waaronder het historische Nafplio, te verkennen. Thessaloniki is een levendige stad met een schat aan culturele bezienswaardigheden, maar in de zomer wordt het hier zo vochtig dat er openbare ventilatoren zijn om de lucht te laten circuleren. Deze Griekse stad kun je dus beter gedurende een andere periode verkennen. Kies schouderseizoenmaanden zoals oktober en mei voor een optimale ervaring in Thessaloniki. Eventueel zou je ook nog aan het einde van april kunnen gaan, zodat je Grieks Pasen mee kunt pakken. Dit is de belangrijkste feestdag in de Griekse kalender.