Wat veroorzaakt bliksem?

Zo nu en dan komt het nog wel eens voor dat we in Nederland te maken krijgen met bliksem, al gebeurt het gelukkig niet al te vaak. Als we wel bliksemschichten krijgen dan hoeft de buitenverlichting met sensor eigenlijk niet eens aan natuurlijk, want de bliksem zorgt al voor genoeg licht. Desondanks komen de schichten maar af en toe, dus de lichten die je hebt gekocht via directlampen.nl zul je vaak alsnog wel gewoon inschakelen tijdens een bliksemstorm. In principe kun je hierbij het beste kiezen voor LED lampen aangezien dit het meest duurzaam is. Bekijk hier alle opties die je dan hebt. Ondertussen leggen we hieronder uit hoe bliksem veroorzaakt wordt. 

Onweerswolk 
Bliksem is simpel gezegd een elektrische stroom. Om deze elektrische stroom te maken, heb je eerst een wolk nodig. Als de grond heet is, verwarmt hij de lucht erboven. Deze warme lucht stijgt op. Als de lucht stijgt, koelt de waterdamp af en vormt een wolk. Als de lucht blijft stijgen, wordt de wolk groter en groter. In de toppen van de wolken is de temperatuur onder het vriespunt en verandert de waterdamp in ijs. Nu wordt de wolk een onweerswolk. Veel kleine stukjes ijs botsen tegen elkaar terwijl ze zich verplaatsen. Al deze botsingen veroorzaken een opbouw van elektrische lading, wat uiteindelijk dus zal resulteren in bliksem in de meeste gevallen. 

Elektrische ladingen
Uiteindelijk vult de hele wolk zich met elektrische ladingen. Lichtere, positief geladen deeltjes vormen zich aan de bovenkant van de wolk. Zwaardere, negatief geladen deeltjes zinken naar de bodem van de wolk. Wanneer de positieve en negatieve ladingen groot genoeg worden, ontstaat er een gigantische vonk, wat dus bliksem is, tussen de twee ladingen in de wolk. Dit is als een vonk van statische elektriciteit die je ziet, maar dan veel groter. De meeste bliksem vindt plaats in een wolk, maar soms tussen de wolk en de grond. Veel schichten bereiken de grond dus niet eens.

Vonk
Een opeenhoping van positieve lading bouwt zich op op de grond onder de wolk, aangetrokken door de negatieve lading in de bodem van de wolk. De positieve lading van de grond concentreert zich rond alles wat omhoog steekt, denk aan bomen, bliksemafleiders en zelfs mensen. De positieve lading van de grond verbindt zich met de negatieve lading van de wolken en een vonk van bliksem slaat in.

Zelf bliksem maken
Het is bovendien mogelijk om zelf bliksem te maken. Hiervoor moet je een rubberen ballon en een fluorescerende lamp gebruiken. Blaas vervolgens eerst de ballon op en doe alle lichten in de kamer uit. Hoe donkerder de ruimte is, hoe beter je de vonken kunt zien. Houd vervolgens de ballon bij het einde van de fluorescerende lamp. Wanneer je de ballon over je haar wrijft, bouwt de ballon een elektrische lading op. Dit wordt statische elektriciteit genoemd. Wanneer je met de opgeblazen ballon het uiteinde van de fluorescerende lamp aanraakt, zorgt dit ervoor dat de elektrische lading van de ballon naar de lamp springt. De elektrische ladingen zorgen ervoor dat de gloeilamp gaat branden.