Wedden op het weer – de nieuwste rage?

Mensen worden er nooit moe van om over het weer te praten. Dat komt waarschijnlijk omdat het zo onvoorspelbaar is. Op haar beurt heeft die onvoorspelbaarheid dan weer heeft geleid tot een nieuwe rage: wedden op het weer. 

Een nieuwe vorm van gokken
Weddenschappen afsluiten is in Nederland een populair tijdverdrijf geworden, vooral sinds vorig jaar de nieuwe regelgeving voor kansspelen van kracht is geworden. Dat heeft geleid tot innovatieve ideeën die verder gaan dan de iDeal casinos en online bookmakers. Weerweddenschappen zijn daar een perfect voorbeeld van. 

Weerweddenschappen, wat zijn dat nu weer? 
De definitie van een weerweddenschap is werkelijk zo eenvoudig als je het je kunt voorstellen. Het begint eenvoudig met wedden op de weersvoorspelling voor de volgende dag. Zal het regenen of zal de zon schijnen? Natuurlijk denk je dat we in ons koude kikkerland waarschijnlijk zullen getrakteerd worden op een plensbui. Sorry als je nu teleurgesteld bent, maar dat lijkt slechts zo. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Columbië, Sao Tomé e Principe en Papua Nieuw Guinea is het bij ons met ongeveer 7,6% regentijd nog niet eens zo slecht gesteld. In de lijst van landen met gemiddelde jaarlijkse neerslag staat Nederland zelfs pas op de 109e plaats! 

Net zoals bij paardenraces, voetbalmatches of tennistoernooien zijn er vele soorten weddenschappen waarvan de uitslag afhangt van het weer. Zo kun je bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag je geld inzetten op de hoeveelheid regen die zaterdag valt in Cadzand. Of zou het met IJsheiligen nog vriezen in Friesland? Wat dacht je ervan om aan het begin van de lente alvast vooruit te blikken of er een “white Christmas” zal zijn in de hoofdstad? 

Oorsprong van het weerwedden
Een volgende logische vraag die je je waarschijnlijk stelt, is wie zoiets bedenkt. Net zoals een aantal andere zaken die sinds 2020 zijn ontstaan, kun je weerweddenschappen beschouwen als veroorzaakt door de coronacrisis. In de lente van dat jaar kreeg de sportsector een flinke deuk omdat zowat alle wedstrijden plotseling geannuleerd moesten worden. Dat had natuurlijk ook directe gevolgen voor sportweddenschappen. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan en de één of andere slimme uitbater van een gokkantoor kwam op het idee om dan maar te wedden op het weer. 

Het fenomeen werd voor het eerst waargenomen in de Verenigde Staten maar daar bleef het niet bij. In diverse landen ter wereld sloeg het idee aan en kon het de wedmarkt stormenderhand veroveren. Weermannen en -vrouwen ontpoppen zich plotseling tot felbegeerde experten die hun klanten kunnen helpen om een fijne winst te boeken. Wie overweegt om carrière te maken in de meteorologie, kan de toekomst plots heel rooskleurig zien. 

Iedereen wil dit proberen
Dat het weer nog minder voorspelbaar is dan bijvoorbeeld een zwemwedstrijd of een biatlon event, drukt de pret niet. We spreken met opzet van pret want hoewel je met dit soort weddenschappen net zo gemakkelijk een fortuin kunt winnen als verliezen, kan niemand een glimlach onderdrukken bij de gedachte geld in te zetten op sneeuw in de Sahara of zonneschijn op Nova Zembla.