Wolken spotten

Tegenwoordig zien we steeds meer foto’s voorbijkomen van mooie of opvallende wolken. Natuurlijk waren die wolken er altijd al, maar omdat de meeste mensen vandaag de dag met een mobiel op zak lopen, worden er ook sneller fraaie plaatjes van geschoten. En die fraaie foto’s zien wij dan weer terug op social media.

Pas op waar je loopt
Het overkomt ons allemaal wel eens. Je loopt op straat, je kijkt omhoog en het valt je ineens op dat de wolken wel een hele bijzondere vorm hebben. Pas wel op dat je blijft kijken waar je loopt en niet alleen vol bewondering naar de wolken kijkt. Als je per ongeluk de uitgestalde bloemen bij de bloemenzaak omver loopt, omdat je niet ziet waar je loopt, kunnen die wolken nog wel eens een duur grapje worden. Het is dan te hopen dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt.

Wolkengeslachten
Maar wat is die wolk nu eigenlijk precies? Het is een verzameling van allemaal hele kleine ijskristallen, waterdruppeltjes, of soms een mix van beide. Onder invloed van de luchtstromingen en diverse natuurkundige processen verandert de vorm van de wolk iedere keer. De benamingen die aan de verschillende wolken worden gegeven noemt men wolkengeslachten. Dit is ooit bedacht in de 18de eeuw door een Engelse natuurkundige. Er zijn vier wolkenfamilies, namelijk hoge en lage wolken, middelhoge wolken en verticaal ontwikkelde wolken.

Hoge wolken
Dit zijn de cirrocumulus- en cirrostratus wolken. Cirruswolken zijn voornamelijk van ijs en worden ook wel sluierbewolking genoemd. Vaak is het bij cirruswolken nog gewoon mooi weer. De wolken hangen op ongeveer zes tot twaalf kilometer hoogte. Als de cirrusbewolking uit het westen komt en snel dichter wordt, dan kan dit een voorbode van slecht weer zijn.

Lage wolken
Deze wolken vind je onder de twee kilometer en ze bestaan voornamelijk uit waterdruppels. Hiertoe behoren de stratus en de stratocumulus. Die laatste wolk zie je het meest in West-Europa en deze wolk vertoont meestal lichte en donkere delen. Als de wolk donkergrijs is en de laag dik genoeg is dan betekent dit over het algemeen dat er regen op komst is. Een stratuswolk is eigenlijk opgeloste mist en deze wolken kunnen makkelijk overgaan in stratocumulus wolken.

Middelhoge bewolking
De wolken die hierbij horen, vind je meestal op twee tot zes kilometer hoogte en ze bestaan uit voornamelijk onderkoelde waterdruppels. De altocumulus, altostratus en nimbostratus behoren tot deze groep. De altocumulus noemen we ook wel schapenwolk. De nimbostratuswolk gaat altijd samen met regen. De altostratus ziet er een beetje uit als matglas.

Verticaal ontwikkelde wolken
Deze wolken zitten meestal op een flinke hoogte, bijvoorbeeld rond de achttien kilometer hoog. Er zijn twee soorten, namelijk de cumulus en cumulonimbus. De cumulus noemen we ook wel de stapelwolk en deze wolken kunnen flinke afstanden afleggen. Soms hebben ze een bloemkoolachtig uiterlijk. De cumulonimbus is eigenlijk een flink uitgegroeide cumuluswolk, waarbij de bovenkant in ijs overgaat. Ook deze wolk bevindt zich vaak hoger dan twaalf kilometer. De cumulonimbuswolk veroorzaakt over het algemeen altijd flinke buien, meestal gepaard met onweer, windstoten en/of hagel.

Nog meer wolken
Behalve deze meest voorkomende wolken zijn er ook nog andere soorten wolken, zoals de polaire stratosfeerwolken, parelmoerwolken, de rolwolk, het aambeeld en de lenticularis. Er valt dus genoeg te ontdekken in de lucht. En als je een beetje de wolken leert herkennen, kun je misschien ook voorspellen welk weer je te wachten staat.