Zijn zonnepanelen ook in de winter voordelig?

De zomer van 2021 was niet de beste zomer qua zonuren. Hoewel in juni een overschot aan zon was, was dat in juli en augustus niet het geval. Toch zijn de afgelopen zomers goed geweest voor zonnepanelen. En niet alleen tijdens de zomer wek je stroom op, ook in de wintermaanden krijgen zonnepanelen uv-licht waardoor ze stroom opwekken. Alleen ’s nachts, als de zon helemaal onder is, wekken zonnepanelen geen energie op.

Licht, dat telt
Zonnepanelen wekken dus iedere dag stroom op, ook als het bewolkt weer is. Het gaat niet om de temperatuur, maar om de hoeveelheid zonuren op een dag. Een te hoge temperatuur is zelfs nadelig voor het rendement: de temperatuur van de zonnepanelen wordt dan te heet waardoor ze niet optimaal werken. Te warm is dus niet goed, gelukkig hebben we in Nederland niet heel veel warme dagen per jaar.

Terugleveren
Doordat je dus iedere dag stroom opwekt, kan het voorkomen dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Dit is helemaal niet erg: het kan zelfs voordelig uitpakken. Je levert namelijk de te veel opgewekte stroom terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor hoef je zelf geen stroom af te nemen, maar lever je wel groene stroom aan andere huishoudens en ondernemers. Allereerst kun je elke opgewekte kWh die je zelf hebt verbruikt, afstrepen op de energierekening. Dit heet salderen. Als je dus op jaarbasis meer kWh opwekt dan je verbruikt, mag je de stroom terugleveren.

Terugleververgoeding
Voor het terugleveren van stroom ontvang je een terugleververgoeding zonnepanelen. Stel: je verbruikt zelf 4000 kWh aan stroom en je wekt 4500 kWh op. De terugleververgoeding die Pure Energie je biedt is €0,00725 per kWh. Je kunt dus 500 kWh terugleveren. Hiermee verdien je €36,30 op jaarbasis. Dit klinkt misschien niet veel, maar als je bedenkt dat je normaal gesproken, zonder zonnepanelen, misschien wel €1500 euro per jaar aan stroom kwijt bent, dan bespaar je jezelf op jaarbasis €1536,30 aan energiekosten. Dat levert je ontzettend veel voordeel op!

Energie besparen
Zelf kun je ook iets doen om de uiteindelijke terugleververgoeding te verhogen: besparen op je elektriciteitsverbruik. Je kunt bijvoorbeeld korter gaan douchen. Hierdoor hoeft de cv-ketel niet verwarmd te worden. Dit bespaart gas én energie. Kies voor led-verlichting, deze lampen gaan veel langer mee dan halogeen of gloeilampen en verbruiken wel 85 tot 90% minder stroom.

Bij de aanschaf van nieuwe apparaten is het verstandig om naar het energielabel te kijken. Koop geen apparaten die geen groen energielabel hebben en gebruik een energieverbruiksmanager. Zo krijg je meer inzicht in jouw verbruik en kun je dus besparen op het verbruik, waardoor je meer stroom terug kunt leveren.

Het is trouwens ook bewezen dat mensen die zonnepanelen hebben minder stroom verbruiken. Dit komt omdat ze waarschijnlijk sowieso meer op het verbruik letten dan iemand die geen zonnepanelen heeft. De werkelijke besparing en de terugverdientijd van jouw zonnepanelen is ook afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je opwekt en van de installatie. Daarnaast is jouw huidige stroomprijs ook belangrijk.