Discussie forum met algemene vragen over weerstations niet gerelateerd aan een merk uit de andere forums
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#75228
Het duurt lang, maar er begint iets te komen.
In een WH41-rondvraag in het WXForum een hint naar AirGradient als leverancier van een apparaat voor buitenshuis gecombineerd meten van Fijnstof en Gassen, te leveren als bouwpakket (voor compleet apparaat of basis-pakket) of kant-en-klaar.
Beschikbaar met WiFi-interface, of met WiFi + RS485/Modbus (hoewel die laatste variant niet zichtbaar in de webshop).
Uitgebreide API naar hun eigen serversite (gedocumenteerd op de website), link met het dataplatform van openaq.org (met eigen Explorer en API), maar ook lokaal data-opvragen is mogelijk (maar op de website niet gedocumenteerd afgezien van MQTT-function).
Het kaartoverzicht van de Explorer van openaq.org geeft naast bekende stations ook weer een aantal andere, nog onbekende, zoals die rond Hoogovens, in de aanvliegroute naar Schiphol en langs de Nieuwe Waterweg.

Aanpassing 15Feb2024:
Weblinks en laatste zin toegevoegd verwijzend naar openaq.org
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#75245
Bij AirGradient reageren ze snel en soepel op vragen om aanpassing.
In de laatste beta-release voor de firmware zit nu o.a. weer-werkende versie MQTT-functie en mogelijkheid van lokale url-calls voor data,
met aankondiging dat het binnenkort in de officiële release gaat komen.

Vragen over vervanging/bijplaatsen van andere typen sensoren krijgen echter de respons dat zoiets eigen initiatief voor de gebruiker is binnen het kader van de opzet van ‘open source’.
Gebruikersavatar
Door JPC
#75248
Het is inderdaad leuk dat dit soort metingen bereikbaar worden. Maar ik vraag me af hoe zinvol het is om Co2 buiten te meten. Die is toch altijd 400 ppm? Verder hun keuze van Nox en Voc sensor, de SGP41. Deze geeft na conversie een “index”. Dus niet een aanwijzing in ppb of ppm. (Het meten binnen kan wel zinvol zijn.)
Gebruikersavatar
Door Toulon7559
#75250
Inderdaad kun je afvragen of de sensorenset van AirGradient past voor buitenmetingen.
Aangezien behuizing in de buitenlucht altijd een kritisch aspect is, zou de infrastructuur van de AirGradient OutdoorUnit misschien wel interessant kunnen zijn als kern voor een OutdoorUnit voor gasmeting met ‘meteo-kwaliteit’ (met inhangen van een eigen keuze van sensoren, i.c.m. DHZ-firmware).
Helaas biedt hun webshop geen passend minimaal pakket aan bestaande uit (blanco?) behuizing + OpenAir_mainboard_v1.3 + ESP32C3.
Wel andersom een BasicKit beschikbaar met alle electronica om een zinvolle indoor_unit te bouwen in een behuizing te regelen door de gebruiker.

Aanpassing 09Februari2024:
Tekst uitgebreid