Hoe kun je veilig rijden in slecht weer? 

Bijna iedereen denkt wel twee keer na voordat ze het doen. Rijden in sneeuw of ongunstige weersomstandigheden is niet voor angsthazen. Maar sommige mensen hebben geen keuze om al dan niet te rijden bij slechte weersomstandigheden. Ze moeten hun kinderen naar school, naar hun werk reizen of talloze andere boodschappen doen van dag tot dag. We moeten allemaal voorbereid zijn en leren rijden in zware en slechte weersomstandigheden. Lees verder om meer te weten te komen over de vaardigheden en kennishulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens het rijden in alle weersomstandigheden die vaardigheid, kennis en ervaring vereisen om succesvol je bestemming te bereiken zonder je autoverzekering nodig te hebben. 

Leer veilig rijden op onveilige wegen
Hoewel je onveilige wegomstandigheden of de onverwachte gevaren die optreden wanneer de wegomstandigheden in gevaar komen niet kunt voorkomen, kun je leren hoe je je kunt voorbereiden en kunt anticiperen op gevaren. Alle gevaren op de weg botsen op chauffeurs om je heen. Door te leren hoe je veilig kunt rijden, ongeacht de wegomstandigheden, verbeter je je rijvaardigheid om je en iedereen in je auto veilig te houden. Gebruik hiervoor de onderstaande tips:

  • Ga nooit te snel, want met verkeersborden of stilstaand verkeer weet je niet wat je te wachten staat.
  • Gebruik nooit je mobiele telefoon of een ander elektronisch apparaat tijdens het rijden, vooral niet als je op onveilige wegen rijdt.
  • Gebruik de oude veilige rijregel om bij plotseling stoppen twee autolengtes achter de auto voor je te blijven.
  • Besteed aandacht aan de chauffeurs om je heen, want hoewel je veilig rijdt, negeren ze mogelijk veiligheidsmaatregelen die van invloed kunnen zijn op je.

Wees voorbereid op onverwachte gevaren
Zelfs de beste chauffeurs kunnen buiten hun schuld op onveilige wegomstandigheden terechtkomen. Bij slecht weer kan elk onverwacht gevaar ertoe leiden dat een bestuurder de controle over het stuur verliest en een auto-ongeluk krijgt. Dit soort ongevallen gebeuren meestal wanneer de bestuurder zich niet bewust is van de gevaarlijke omstandigheden op de weg vanwege het weer en andere bestuurders.

Regen is een slechte weersomstandigheid
Veel mensen realiseren zich niet dat rijden in de regen je zichtbaarheid vermindert. Lichte regen, stromende regen of aanhoudende regenval wordt beschouwd als een ongunstige weersomstandigheden die zowel de bestuurders om je heen als de weg beïnvloedt. Als je met hoge snelheden in de regen rijdt, kan je last krijgen van aquaplaning. Dit komt vooral voor tijdens de eerste tien minuten van lichte regen. Dat komt omdat er altijd wat motorolie en vet ophopen op de wegen. Het wegdek wordt glad omdat het olieachtige residu geen tijd heeft gehad om weg te spoelen.

Rijd in de bandensporen van de auto voor je
Vijfenzeventig procent van de auto-ongevallen is te wijten aan regen en nat wegdek. Zevenenveertig procent gebeurt tijdens de daadwerkelijke regenval. Daarom is het belangrijk om te proberen in de bandensporen van de auto voor je te rijden als het regent. De auto voor je heeft al een deel van de stilstaande plas water op de weg gestrooid en je zult er niet onverwachts tegenaan rijden.