Houd je van warmte van Cuba? Reis naar de noordpoolcirkel met een visum voor Rusland!

In juni van dit jaar is op de noordpoolcirkel een temperatuur van maar liefst 38 graden Celsius gemeten. Dit meldde BBC News destijds. Hierdoor is er sprake van een enorm record. De temperatuur ligt namelijk zo goed als 20 graden hoger dan de gemiddelde maximumtemperatuur in juni op deze bestemming. Het record is gemeten bij Verchojansk, een plaats in Siberië. Om naar deze bestemming toe te kunnen reizen zul je een visum Rusland aan moeten vragen. Ben je een liefhebber van een warme bestemming? Dan is het over het algemeen beter om een visum Cuba aan te vragen, in Cuba is het het toch vaak wat heter dan in Rusland. Een visum zul je dus zeker nodig hebben in Siberië, waar het over het algemeen een stuk kouder is dan dit jaar.

Verchojansk normaal gesproken een erg koude bestemming in Rusland
Dat het in juni 2020 zo warm was in Verchojansk is nogal opvallend te noemen. Zo’n warmterecord zou normaliter nooit in deze plaats in Siberië, Rusland gemeten worden, het is namelijk gewoonlijk één van de koudste plekken op aarde. Als je van de warmte houdt dan kun je dus beter een visum voor een warmere bestemming aanvragen. In Verchojansk is de grond altijd bevroren, wat wel genoeg zegt over de normale temperatuur in dit plaatsje met zo’n dertienhonderd inwoners. Dit verschijnsel staat ook wel bekend onder de naam permafrost. Hier is sprake van als de grond minstens twee jaar lang helemaal bevroren is, oftewel kouder dan 0 graden Celsius. 

Ervaar extreme temperatuurschommelingen als je Siberië bezoekt met visum
Bovendien kent het gebied rondom Verchojansk, wat dus in Siberië ligt normaal gesproken extreme temperatuurschommelingen. In januari zal het naar alle waarschijnlijkheid niet eens warmer worden dan maar liefst 42 graden Celsius onder nul. Het kwik zal in juni daarentegen juist een heel stuk stijgen. Het zou dan maar zo 20 graden Celsius kunnen zijn, wat toch een prima temperatuur is. In Cuba wordt het nog veel warmer. Deze schommelingen ontstaan onder andere door een uitwisseling van luchtstromen. In de zomer zal de warme lucht naar het noorden stromen, terwijl de koude poollucht juist naar het zuiden stroomt. Daarnaast zijn er ook vaak hittegolven in Siberië, zoals in de zomer van dit jaar. Daardoor is dus ook dat warmterecord van maar liefst 38 graden Celsius neergezet. 

Langer warm bij de poolcirkel, net zoals in Cuba
De recordtemperaturen zijn met name het gevolg van een hogedrukgebied dat een tijdje boven deze regio in Rusland waar je een visum voor nodig hebt gehangen heeft. Toch is dit niet helemaal het geval. Het zat er namelijk al een tijdje aan te komen, want de temperaturen zijn de afgelopen jaren in dit gebied steeds vaker en langer hoog geweest. Volgens wetenschappers heeft dit met klimaatverandering te maken. Zij zeggen dat het noordpoolgebied in de afgelopen dertig jaar zelfs twee keer zo snel opgewarmd is als de wereld in het algemeen, zoals bijvoorbeeld Cuba. Het smeltende ijs droog hier ook aan bij. Dat er in 2020 een warmterecord is gezet op de noordpoolcirkel is dus helemaal niet vreemd eigenlijk.