In de kou naar het stadion: 3 tips om warm te blijven

Het leven van een voetbalsupporter gaat niet over rozen. In de periode mei tot en met september kan het nog heerlijk zijn op de tribune bij een voetbalwedstrijd, maar de rest van het jaar kan het van fris tot erg koud gaan. Dan is een uur of twee op je plek zitten in zo’n stadion niet de meest aangename bezigheid en wens je soms dat je gewoon lekker warm thuis de wedstrijd op tv aan het kijken was. Maar een echte supporter gaat natuurlijk gewoon in de kou naar het stadion. Voor hen geven we 3 tips om warm te blijven.

Opgaan in de wedstrijd
Dit klinkt misschien als een flauwe tip, maar het is echt zo: als je de hele tijd maar stil op je stoel een beetje cynisch naar de wedstrijd zit te kijken, krijg je het nooit warm. Daarom is het goed om gewoon lekker in de wedstrijd op te gaan. Wind je een beetje op, schiet eens overeind, klap en zing mee en gooi er een beetje frustratie uit. En als de wedstrijd alleen niet voor voldoende beleving zorgt, kun je altijd gebruikmaken van sportweddenschappen om het interessanter te maken voor jezelf. Wedden dat de adrenaline hoog zit als je geld op de wedstrijd hebt staan?

Wandelschoenen en dikke sokken
Als de temperatuur laag is, trekt dit in het beton van het stadion. Het gevolg: steenkoude voeten die op een gegeven moment ook gewoon pijn kunnen gaan doen van de kou. Dat is buitengewoon onaangenaam. Ook zorgt het ervoor dat je het in de rest van je lichaam ook koud hebt, zeg maar het omgekeerde principe van vloerverwarming. Daarom is ten eerste belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om je voeten warm te houden. Heb je wandelschoenen? Die zijn vaak een stuk dikker dan gewone schoenen en bieden meer isolatie. Trek er dan ook nog eens dikke sokken bij aan en de kans op koude voeten is al een stuk kleiner.

Thermokleding
Als supporter die het hele jaar door naar wedstrijden gaat, ga je wel meer dan één koude wedstrijd meemaken. Daarom kan het geen kwaad om te investeren in thermokleding. Dit is kleding die zo gemaakt is dat je het er sneller warm in krijgt. Het gaat dan om bijvoorbeeld een ondershirt, onderbroek of thermobroek die je onder je kleding kunt aantrekken om warm te blijven. Deze kledingstukken hoeven niet eens zo duur te zijn (ga maar eens kijken bij de HEMA, bijvoorbeeld) en maken vaak een groot verschil, omdat ze je lichaamswarmte vasthouden. Heb je geen thermobroek? Een pyjamabroek onder je broek kan ook al een verschil maken!

Daarnaast is het natuurlijk zaak om je gewoon warm aan te kleden. Draag laagjes en trek een warme trui en jas aan. Wees ook niet te eigenwijs om een muts op te zetten en handschoenen aan te trekken. Daarmee kun je jezelf een hoop kou en ongemak besparen. Regent het op weg naar het stadion? Vergeet dan absoluut niet om een regenpak of poncho aan te trekken, of om een paraplu mee te nemen. Als het koud is en je komt nat aan, dan wordt het pas echt lijden. Voorkom daarom koste wat kost dat je nat wordt en letterlijk bevriest op de tribune.