Is kunstgras bestand tegen alle weersomstandigheden?

Steeds meer mensen kiezen bij het aanleggen van een gazon voor kunstgras. De voordelen die het met zich meebrengt ten opzichte van echt gras of tegels trekken ze al snel over de streep. Kunstgras is allang niet meer alleen te vinden op sportvelden, maar dus ook steeds vaker bij mensen in de voor- en/of achtertuin. Met kunstgras heb je weinig omkijken naar het onderhoud en het gras is nooit meer groener bij de buren. Wat zijn nu precies de voordelen van kunstgras en kan het eigenlijk wel het hele jaar buiten blijven liggen? 

Kunstgras met extreme weersomstandigheden
In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. De zomers zijn erg heet en droog, terwijl de regenbuien steeds zwaarder worden en er veel water in een keer valt. Als je je afvraagt: ‘kan kunstgras in de winter gewoon buiten blijven liggen?’ Het antwoord is ‘jazeker’! Kunstgras is bestand tegen alle weersomstandigheden en kan in de winter en met regen gewoon blijven liggen. Omdat kunstgras een goed afvoersysteem heeft kan regenwater gewoon de grond in. Iets dat met tegels en zelfs met een gazon van echt gras nog wel eens lastig is. Daarbij ontstaat vaak een modderpoel, terwijl een mat van kunstgras het water geleidelijk aan de grond afgeeft. Wanneer je een onderhoudsvrije tuin wilt, kiezen veel mensen voor tegels. In de praktijk is dit helemaal niet zo onderhoudsvrij als je wellicht denkt. Onkruid is erg lastig te verwijderen en ook groene aanslag zorgt vaak voor problemen. Heb je geen groene vingers en heb je graag weinig omkijken naar de tuin, dan kun je veel beter voor kunstgras kiezen. 

Gevoel van echt gras
De kwaliteit van kunstgras is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Vanwege de toenemende populariteit zijn de ontwikkelingen snel gegaan. Er bestaat absoluut wel verschil in kwaliteit, maar de beste soorten kunstgras zijn haast niet van echt te onderscheiden. Er worden zelfs kleine oneffenheden en verschil in lengte aangebracht zodat het een zeer realistisch geheel wordt. Ook wanneer je met blote voeten over het gras loopt voelt het bijna als echt aan. Dit is wel zo prettig wanneer je in de zomer veel van de tuin gebruikt maakt en wanneer ook de kinderen in de tuin willen spelen. Kunstgras kan tegen een stootje, dus vrijuit spelen is geen probleem. Echt gras loopt al snel beschadigingen op wanneer er intensief gebruik van wordt gemaakt. Ook groene grasvlekken op de kleding van de kinderen zijn verleden tijd. Het enige waar echt gras nog altijd een streepje voor heeft is de typische geur die het met zich meebrengt, zeker de geur van vers gemaaid gras. 

Kunstgras gaat lang mee
Met het juiste onderhoud gaat de kunstgrasmat heel lang mee. Ook wanneer het intensief gebruikt wordt. Verschil in kwaliteit is er dus wel, maar door de ontwikkelingen zijn de meeste kunstgras soorten tegenwoordig zeer stevig. Om de levensduur te verlengen is het van belang dat je het kunstgras regelmatig veegt, dit kan zelfs met een speciale kunstgras bezem. Je kan je voorstellen dat een kunstgrasveld op een sportveld veel meer te verduren krijgt en daardoor ook sneller slijtage vertoont. Een gazon van kunstgras in de tuin krijgt lang niet zoveel voor de kiezen als een sportveld. Met het juiste onderhoud gaat je gazon dan ook al snel 10 tot 20 jaar mee. Voorlopig kun je er dus prima mee vooruit. 

Geen verspilling van water
Een gazon van echt gras heeft veel water nodig om het goed te laten groeien. Er gaan bij een sproeibeurt behoorlijk wat liters water doorheen en dat is zonde. Zeker in tijden wanneer er sprake is van extreme droogte zoals afgelopen zomer kun je het niet maken de sproeier regelmatig aan te zetten. Bij kunstgras heb je dit probleem niet, want groeien doet het gras toch niet. Je hebt hooguit wat water nodig om de mat zo nu en dan schoon te maken. Ook hoef je het gras niet te maaien waardoor je ook elektriciteit of benzine gaat besparen. Dit maakt kunstgras ook nog eens een relatief duurzame keuze. 

Zeg vaarwel tegen onkruid en ongedierte
Bij het plaatsen van kunstgras wordt een onderdoek gebruikt. Dit voorkomt grotendeels dat onkruid kan groeien en niet de kans krijgt tussen het gras omhoog te komen. Hierdoor krijgen beestjes ook geen kans zich te nestelen en dat maakt het een stuk aangenamer om zorgeloos op het gras rond te lopen en te liggen. Ook heb je geen last van mollen en de vervelende molshopen die ze creëren.