Krijgen we een strenge winter?

Het is ieder jaar raak. Als de zomer op zijn einde raakt, wagen wetenschappers zich aan voorspellingen voor het komende winterweer. Er wordt ons dit jaar een strenge, zelfs zeer koude winter voorspeld. 

Krijgen ze gelijk dan is 2020 een jaar met extreme weersomstandigheden, die we in de winter te danken hebben aan het feit dat de zon minder actief is. Warm en droog in de zomer. Extreem koud in de winter, zo is de voorspelling van Russische wetenschappers. Het zou zo koud worden dat je je daar flink op moet kleden met warme jassen en wanten en zelfs zo dat je laptop in je tas een extra laptop sleeve nodig heeft.

Kangoeroes in de Australische sneeuw
Als je naar buiten stapt lijkt het in ieder geval raadzaam de luiertas rugzak vol te stoppen met extra babykleertjes, jasjes en wantjes. Want als het echt koud wordt… Voortekenen zouden zich op het zuidelijk halfrond al voordoen in de vorm van kangoeroes in de Australische sneeuw en temperaturen ver onder de -20 graden in Patagonië waar het niet eerder zo koud was. 

Gebaseerd op wetenschappelijke gegevens 
De Nasa voorspelt eveneens flink wat kou en we kunnen er niet omheen: de volkswijsheden doen ook een duit in het zakje. Waar wijzen die op? De hoogste van de Alpendistel in Oostenrijk lijkt voor deze winter de sneeuwhoogte te voorspellen. Het lijkt een prima skiseizoen te worden. Piet Paulusma houdt zijn voorspelling nog even in zijn Matt and Nat tas, en opent deze pas in november. Vanaf dan waagt hij zich aan een prognose.  

Het KNMI houdt het bij voorspellingen op de kortere termijn. Zo’n tien dagen vooruit kijken vinden ze al genoeg. Ze baseren zich niet op het weer op het zuidelijk halfrond of de hoogte van een plantje in de Alpen. Zij houden zich bij wetenschappelijke gegevens. 

Het weeroverzicht is onmisbaar geworden
Weeroverzichten lijken inmiddels onmisbaar te zijn geworden. Terugkijken vinden we interessant om vervolgens daar lering uit te trekken en met deze conclusies weer nieuwe voorspellingen te doen. Boeren, burgers en buitenlui weten er vaak wel raad mee. Wetenschappers zijn daar minder happig op. Het voorspellen van het weer voor een paar dagen gaat vrij nauwkeurig, maar heel ver in de toekomst willen experts niet kijken. 

Spreuken en gezegden zijn ook niet helemaal betrouwbaar
Piet Paulusma en Gerrit Hiemstra baseren hun weerbericht op heldere gegevens en houden deze dagelijks in de gaten. Computermodellen en berekeningen zijn voor hen dagelijkse kost. Dan delft de Enkhuizer Almanak het onderspit en zijn de conclusies die getrokken worden naar aanleiding van oude spreuken en gezegden ook niet helemaal betrouwbaar. Trouwens; aan het weer kunnen we niets veranderen, hoogstens op anticiperen. En het is regelmatig het praatje van de dag.