Slecht weer op de weg: zo rij je veilig

We hebben in Nederland nogal eens te maken met extreem weer. Van hevige regenval tot stormen, dikke mist en sneeuwbuien. Het komt allemaal wel eens voorbij. Veel weggebruikers vinden het spannend om in dit soort omstandigheden de weg op te gaan. Wij geven enkele tips, zodat je veilig onderweg bent bij slecht weer.

Juiste verzekering
Allereerst wil je er zeker van zijn dat je altijd goed verzekerd onderweg bent. De goedkoopste autoverzekering is vaak een wa-verzekering waarmee je alleen verzekerd bent voor schade die je aanbrengt bij een ander. Nieuwere auto’s wil je vaak wat uitgebreider verzekeren. Door autoverzekeringen te vergelijken vind je gemakkelijk de dekking die past bij jouw wensen en auto.

Aquaplaning voorkomen
Bij zware regenval kan aquaplaning ontstaan. Dit gebeurt als de auto grip verliest doordat je door water rijdt. Er ontstaat een dun laagje water tussen de wielen en het wegdek, omdat je banden het water niet snel genoeg kunnen afvoeren. Doordat het contact met het asfalt wordt verbroken, kun je de controle over de auto verliezen. Aquaplaning komt sneller voor als je op hoge snelheid rijdt. Pas dus altijd je snelheid aan als het hard regent. Controleer ook regelmatig de profieldiepte van je banden. De auto is gevoeliger voor aquaplaning bij een lage profieldiepte. Het wordt altijd aangeraden om bij een profieldiepte van minder dan twee millimeter de banden te vervangen. Ook de juiste bandenspanning is van belang, niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook voor de levensduur van je banden. Lage bandenspanning zorgt ervoor dat de banden extra snel slijten en ook heb je een langere remweg.

Storm en hoosbuien
Storm gaat vaak gepaard met flinke hoosbuien. Hierdoor kan je zicht zeer beperkt zijn, zeker ‘s avonds. Houd altijd extra afstand bij storm en regen zodat je tijdig kunt reageren. Ook je medeweggebruikers rijden minder voorspelbaar bij storm en regen dan je gewend bent. Zeker fietsers en motorrijders kunnen te maken krijgen met harde windstoten waardoor ze opeens van hun baan afwijken. Houd ook de plassen op de weg in de gaten in verband met de eerder genoemde aquaplaning.

Rijden bij mist
Rijden in de mist kan erg gevaarlijk zijn, zoals wederom bleek rondom de jaarwisseling. Je kunt je omgeving niet goed zien en dan ligt de snelheid al snel te hoog. Door mist gebeuren er vaak ongelukken, voornamelijk tijdens de ochtendspits. Matig je snelheid wanneer je in de mist rijdt. Let wel op want veel mensen doen soms het tegenovergestelde. Doordat je geen referentiepunten meer hebt kun je onbewust harder gaan rijden. Blijf wel altijd letten op het andere verkeer, want het geeft ook een risico als jij veel langzamer rijdt dan de andere weggebruikers. Houd voldoende afstand tot je voorligger en blijf zo veel mogelijk op de rechterbaan. Bij een noodgeval kun je dan uitwijken naar de vluchtstrook. Gebruik de witte lijnen, hectometerpaaltjes en lantaarnpalen om je plek op de weg te bepalen.