Zal de wetenschap ooit het weer kunnen beheersen?
Zelfs in deze moderne tijden zijn we nog steeds erg afhankelijk van de weersomstandigheden. In Nederland valt het nog mee – we hebben (nog) geen orkanen, droogtes of andere meteorologische rampen, maar we moeten desondanks rekening houden met de seizoenen, sporadische stormen, overstromingen en andere ongein wegens het weer en het klimaat.
Zijn we gedoemd om altijd het weer te moeten volgen, of kan de wetenschap in de (nabije) toekomst hier een oplossing voor bedenken?
Het idee dat de mensheid ooit controle zou krijgen over het weer, klinkt voorlopig nog als een sciencefictionverhaal. Maar het is zeker niet meer zo ondenkbaar als het een tiental jaren geleden nog leek.
Onvoorziene, globale neveneffecten
Voordat we dieper ingaan op enkele interessante ontwikkelingen, is het wellicht een goed idee om eerst na te denken over de implicaties van dit hele concept. We leven niet in een vacuüm: als je het weer in Nederland in een bepaalde richting stuurt, kan dit gevolgen hebben over de hele wereld. Het weer en het klimaat zijn immers een globaal systeem!
De weersomstandigheden in een bepaalde regio zijn afhankelijk van talrijke factoren, zoals windpatronen, zeestromingen, de luchtvochtigheid, enzovoort. Deze zaken stoppen uiteraard niet aan de landsgrenzen.
Als we bijvoorbeeld regen zouden kunnen opwekken boven de Sahara, dan moet dat water van ergens komen, wat tot een droogte in een ander gebied kan leiden.
Weermanipulatie kan dus schijnbaar niet zonder dat er mogelijk nadelige gevolgen zijn voor andere regio’s, wat deze kwestie enorm complex maakt, niet alleen op wetenschappelijk maar ook op geopolitiek en zelfs ethisch vlak.
Misschien is het beter als we allemaal gewoon het weer aanvaarden zoals het is! Op een regenachtige dag in Nederland kan je misschien wensen dat het zonnetje schijnt, maar er zijn natuurlijk genoeg dingen om je binnenshuis mee bezig te houden. Haal een bordspel boven voor de hele familie, lees een boek, of speel een spelletje poker bij een veilig en legaal nieuw casino in Nederland! Vergeet natuurlijk niet om eerst een professionele gids zoals die van Jan Jaap Bolkesteijn van CryptoNews NL te lezen, zodat je altijd veilig speelt.
Los van het ingewikkelde, morele en wetenschappelijke vraagstuk “of” het wel een goed idee zou zijn om het weer te beheersen, is het ook interessant om eens te kijken naar de theorie van “hoe” we dit zouden kunnen doen.
Wolkenbezaaiing
De eerste en wellicht meest bekende optie is “cloud seeding”, in het Nederlands “wolkenbezaaiing”. Je moet dit niet te letterlijk nemen, maar het woord geeft je wel een redelijk goed idee van wat je kan verwachten.
Bij deze methode worden er bepaalde chemicaliën in de wolken verspreid (zoals zilverjodide). Deze kunnen condensatie stimuleren, waardoor de kans op regen toeneemt. Het bezaaien van wolken wordt tegenwoordig al gebruikt in droge gebieden om regen op te wekken en waterreserves aan te vullen.
Klinkt best goed, toch? Maar de techniek staat nog in zijn kinderschoenen en heeft talrijke beperkingen: het kan alleen werken onder erg specifieke omstandigheden, met vaak onvoorspelbare resultaten. Zoals we daarnet hebben besproken, zorgt dit ervoor dat het misschien geen goed idee is om dit op grote schaal toe te passen. En uiteraard is er de heikele kwestie van chemische stoffen in het milieu te storten, wat opnieuw tot onvoorziene en desastreuze neveneffecten kan leiden.
Temperatuurbeheersing
Over de kwestie “temperatuurbeheersing” valt veel te zeggen, vooral als je denkt aan het feit dat de mensheid door allerlei factoren vrijwel zeker een effect heeft gehad op de globale temperatuur, met alle rampzalige gevolgen van dien.
Natuurlijk is het opwarmen van de gemiddelde globale temperatuur van de aarde een onbedoeld gevolg, maar er zijn ook specifieke en meer gerichte ideeën om de temperatuur te beheersen en zo een positief effect te hebben.
Voorbeelden zijn het plaatsen van enorme spiegels in de ruimte om zonnestralen te weerkaatsen en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan, of het massaal afkoelen van bepaalde regio’s van de oceanen om orkanen te verminderen.
Fascinerende ideeën, maar ze blijven voorlopig op conceptueel niveau, met aanzienlijke (en wellicht momenteel onoverkomelijke) obstakels op technisch niveau. De gevolgen op het globale ecosysteem zouden ook onvoorspelbaar zijn, met wellicht meer negatieve resultaten dan positieve.
Kortom, hoewel het idee om het weer volledig te beheersen (zonder negatieve neveneffecten) op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt, is het waarschijnlijk dat de mensheid nog vele decennia of zelfs eeuwen verwijderd is van dit doel.
Tot die tijd zullen we ons moeten aanpassen aan de grillen van de natuur en creatief omgaan met de beperkingen die slecht weer ons oplegt.