Een terugblik op de sneeuwstorm van 2005

De eerste sneeuwvlokken van 2020 blijven vooralsnog uit, maar in 2005 was dat heel anders. Op 25 november van dat jaar werd een groot deel van ons land namelijk platgelegd door een groot pak sneeuw. Dit was opvallend, want net zoals dit jaar was de herfst destijds best zacht. De gemiddelde temperatuur over de herfstmaanden (september, oktober en november) kwam namelijk uit op 12 graden, een prima temperatuur dus. Dit is enigszins vergelijkbaar met 2020, al is het dit jaar zelfs een beetje warmer. Het slot van de herfst van 2005 was zeker niet zacht te noemen, want de winter liet flink van zich horen met een enorme sneeuwstorm op één van de laatste dagen van november.

Regen en wind
Een actief lagedrukgebied gevuld met koude lucht trok op 25 november 2005 erg langzaam over Nederland. Dit zorgt voor grote verschillen in het weer binnen ons land. Zo was het in het westen en het midden van Nederland extreem nat en viel lokaal in 24 uur tijd maar liefst 100 millimeter regen. Dan ga je liever niet een auto huren, wat je tegenwoord overigens kunt doen met behulp van de site EasyTerra, en op weg naar familie of vrienden. In de Bilt leidde dit zelfs tot de donkerste dag sinds het begin van de metingen, wat in 1957 begon. In Hoek van Holland waaide het bovendien erg, een windstoot van 173 kilometer per uur werd hier gemeten. Nog altijd zijn er niet veel zwaardere windstoten gemeten in ons land. 

Veertig centimeter aan sneeuw
Het noorden van Nederland had juist helemaal geen last van wind of regen, het lagedrukgebied zorgde hier zelfs voor wat zon overdag. Landinwaarts was dit zeker niet het geval. Langzaam maar zeker ging de regen namelijk over in sneeuw. In de hoger gelegen stukken van ons land lag de temperatuur rond het vriespunt, terwijl er lokaal veertig centimeter aan sneeuw kwam te liggen op de grond. Dit zorgde in de avondspits in het oostelijke deel van Nederland voor vele problemen op 25 november. Zo konden vrachtwagens niet meer de hellingen van de heuvels op komen. Ook kwam het verkeer muurvast te zitten. Hopelijk heb je niet een auto huren Amsterdam gedaan op deze dag, want dan had je ook zomaar vast kunnen zitten in een file. Er waren namelijk zelfs mensen die maar liefst 12 uur in de file hebben gestaan!

Theatergebouwen
Niet alleen het verkeer ondervond veel hinder van de sneeuw, dit lag namelijk ook voor de treinen. Honderden reizigers moesten noodgedwongen de nacht doorbrengen in opvangcentra. Zo werden in sommige plaatsen zelfs theatergebouwen gebruikt als een locatie waar gebruikers van het openbaar vervoer opgevangen konden worden. Mensen sliepen hier in de theaterstoelen. Bovendien braken hoogspanningsdraden door de vele sneeuw, wat ervoor zorgde dat Haaksbergen in Twente zo goed als drie dagen zonder elektriciteit kwam te zitten. Hulst in Zeeland had ditzelfde probleem, maar gelukkig was het hier een stuk eerder opgelost. Laten we hopen dat we zo’n sneeuwstorm niet mee gaan maken in 2020!