Over weerstation Watergang

Hieronder lees je wat extra informatie over weerstation Watergang. Deze informatie is door de beheerder van het station aangeleverd.


Classificatie/ligging
Weerstation Watergang ligt in het vrije veld (type V)    meer informatie over stationsclassificatie

Merk en type(nummer) van het weerstation
EcoWitt, Barani en anderen..

Software gebruikt voor upload naar hetweeractueel.nl
Door deelnemer ontwikkelde software

Afscherming van de temperatuursensor
De temperatuursensor is met passieve ventilatie afgeschermd voor direct zonlicht

Hoogte van de temperatuursensor boven maaiveld: 180 cm.

Hoogte van de regenmeter boven maaiveld: 90 cm.

Eigen website van dit weerstation
https://broekermeer.nl/

Extra informatie van de beheerder van dit station:
Voor zover ik weet is dit het enige niet-stedelijke weerstation in Waterland, binnen de vroegere Stelling van Amsterdam. Het heet hier officieel Watergang, maar dat dorp ligt hier 2 km vandaan. We zitten tussen Broek in Waterland en Watergang in, in het hartje van de Broekermeer-polder. De lucht is hier doorgaans schoner, en er is minder geluid en lichtvervuiling dan elders in een grote cirkel rond Amsterdam.

Naast de WMO-standaard temperatuur- en vochtigheids-meting op 1m80 hoogte in onze Stevenson kast, meten we ook op 6 meter hoogte en op grashoogte (~8cm). Hiervan staat een grafiek op broekermeer.nl die de 3 sensoren samen laat zien, deze sensoren zijn vrijwel identiek dus dit levert nuttige data op.

De windmeter staat op 6,2 meter boven maaiveld (dat komt hier neer op ~2m boven Normaal Amsterdams Peil).
Dichtstbijzijnde obstructie is een Tennet electriciteits-mast (270kV), op 11 meter afstand ZZO van de weerhut, maar daar gaat alle wind doorheen (is gebleken). Verder zijn er veel boompjes, waarvan de stammen verder dan 6 meter t.o.v. anemo-meter staan, en lager zijn dan waar de wind gemeten wordt. In de zomer zouden bomen hier een fractie van de NO-wind kunnen beinvloeden, maar vooralsnog hebben we daar weinig van kunnen merken, vergeleken met weerstations uit de omgeving.

Tot slot is nog het vermelden waard dat we hier vaak (bij donker) hogere relatieve vochtigheid meten dan stations om ons heen, vanwege het laaggelegen weilandgebied van onze zuiderburen en de nabije sloot (op 4 meter van de weerhut). Deze sloot staat nooit droog (onderdeel van de Broekervaart, wat een primaire waterkering is). Daar staat weer tegenover dat bij langdurige droogte het voedselbos om de weerhut heen veel vocht absorbeert en in de middag droger kan scoren dan menig station uit de omgeving. Het microklimaat hier is kortom wat dynamischer, met meer extremen, hogere amplitudes...